30 May 2012

The Malaysian Standard Time

Skang kol bape?
Da masuk waktu ker?

Ini ler persoalan aku setiap hari.
Dan paling kelakar, sume jam aku lain-lain masa.
Tak standard,
Ada yg ikut tv3, ade yg ikut jam astro.
Dan disebabkan aku da dpt info dr training, penentuan arah kiblat.
So nak sharing kat korang, standard time yang betul.
Ini pn aku tau, sebab tuan haji yg bg talk tu yg bg info.
Nak tau masa standard Malaysia, dia suh check kat SIRIM.
Dan aku da jumpa, website tuh, dan nak korang sama-sama, check gak jam korang.
Link website SIRIM tu kat sini:-

The Malaysian Standard Time

So korang, da tgk website ni, sila betulkan jam korang ek.
bak kata aku, sila calibrate jam anda.
 

10 May 2012

My Princess | Emma

my beloved Adik | EMMA
really love her so much
very beautiful person in life


the picture | capture | with fully of kasih sayang+ketawa
the Nina Mazuin | sayang | Emma

The Sultan & Permaisuri

The sultan smile, when the Permaisuri, hugs him.
 

.The  Sultan | Love | The Permaisuri.



from || Permaisuri Oxygentaro

09 May 2012

Hello Workaholic, sangat!

Okey, The oxygen have to| must to| confirm to do--> the kerja until finish today!
So lets be workhaholic sangat, babeh.
The Oxygentaro | become busy, rite now!!!
Do the work so semangatly, like u work for RM1million salary,
Eventhough the reality is RM(myself sendiri tau),
Just do the work with nawaitu for ALLAH.

.the | dream-reality | of myself.
 

The | Kerberkatan | Must have!

The Aura | Bright

the Aura is come so brightly

the Sayang from beloved ones


 .The sayang come so lovely | Nina Mazuin | Love u so much!.



08 May 2012

The Felda People | Sawit Runtuh

Peribahasa zaman Hang Jebat
"Sunguh bertuah, si Tuah dapat Durian Runtuh dari sultan"

Peribahasa zaman millinieum
"Sunguh bertuah, org felda dapat Sawit Runtuh"

Rasenye, peribahasa pun kena revise ler.
Durian Runtuh da mcm x brape nak runtuh, tp sawit runtuh, mmg rase nak beli tanah sawit je skang.
Untung ler org felda.
Tapi dorg pn da berusaha keras.
Yang aku ckp, sbb aku pnah ada pengalaman kerja*latihan industri je pun* ngan felda.
Lagipun, korg takyah jeles, kalo dulu-dulu pun belum tentu korg nak jd peneroka felda.

Ape-ape pn tahniah dapat Sawit Runtuh.

Bukan mudah nak dapat RM15K tuh!!!

Untung sabut timbul | Untung Peneroka Felda pun timbul, sebab ada Fruit Empty Bunch! sabut jugak tuh!

.The | Sawit | Runtuh.

House Warming-Up

Setengah hari house warming, umah senior opis ni.
Best gak tgk umah baru ni.
Terasa-rasa nak beli.

07 May 2012

Setelah 20years.old

So suprisingly,
My old-old-old friend during at Kg. Semarak-darjah 1 Hijau, just message me.

"Nina, kat ne skang"

Just starting with simple question, and answering with simple answer.
kami terus borak, setelah over 20years, kami x borak mcmni.

Peliks? Memang peliks.
Sebab kami penah duduk satu kampung | Semarak, sekolah | 1 Hijau, dan penah g skolah same, buat keje sekolah same, tp once kami grow up terus x tegur sangat.
sebab dunia kami, da beza sket after darjah satu.
but masih bertegur. aku pn tau ler serba sket pasal dia.
Just yg buat aku rase dia x tau hal aku, sebab aku a little noti during school-ing.
kawan pn ngan dunia yg aku suke jer.
but years ago, dia kawen dulu.
then skang ader anak da pun.
and now!
after 20 years old,
we had great chit-chat.
Nyata, dia ingat aku lagi.
dan dia ckp, dia x lupa aku pn.
oh my old friend | im still feeling that we in darjah 1 Hijau.
So sweet memory!!!

The | friends | Chitchat

A marriage


Lepas je akad - Aku terima nikah....
dan bersahut - Sah! Sah! Sah!

Aku terus berdup-dap.

Eh, ko sedia ke ni?
Sedia!
Ringkas tp padat.
Aku tanya aku sendiri jawab.

Cume, aku just terpikir how to manage my life rite now.
Persoalan betul time tuh.

Dalam masa yg same teringat kat dia the | hubby.
cewah.
oh, dia pasti paham ape aku tgh pikir.
then aku kool sket pas nikah tuh.

siap posing-posing sakan.

then persoalan tu come up lg hari ni.

Ko da pikir nak manage 

Learn how to relax

Super Tiring?

Let do this,
 


 Selamat Relax

Fuhh Penat!

fuhhhhh-penat!
baru pas makan.
penat btol arini.
rase tak terlayan nak tulis blog.
tp tulis gak sebab nak meluahkan perasaan kat sini.
secara langsung, rase release sket penat ni.
*hehehe ye ler tuh.
rase nak sambung buat analisis, tp kalo da penat gini.
mmg layan blog + tengok tv je yg mampu.
jom rest | layan tv+blog.walking.

.the | Nina Mazuin | super tired.

Ayat Seribu Dinar

Berdoa kepada yang satu ALLAH s.w.t


Terjemahan: "Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan menjadikan untuknya jalan keluar (dari masalah hidup). Dan memberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Dia akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan perkara yang dikehendaki-Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu". (al-Talaq:2-3)

 usaha | doa | tawakal

.the | Nina Mazuin | love it.

The Face | of Monday

Just see, you can desribe what is monday.
The | Nina Mazuin | Today

The Face | Serious?


The Dialog | Begin
Teguran pertama: Nina relaks ar, jangan serious sangat
Dalam hati aku: Aku ngah fokus ni buat blog+re-design blog.
Teguran kedua: Eh seyes je Zureena?
Aku: Tak ler, sy tgh layan internet tu yg diam je.

Sebenarnya:
Aku ni part fokus kat sesuatu benda muke aku, mmg kalah programer buat keje, dan kalah engineer kat Nasa buat keje. Aku pun x paham nape, tiap kali bila aku fokus kat sesuatu benda tu, muke aku jadi seyes. Eventhough, benda yg aku tgh buat tu, ader ler bnda yg happy.
Hahaha, mmg the | coment-coment  gini yang aku selalu dpat.
Baik time study, time kat umah, time kat keje dan time kat mane-mane je. bila fokus, muke aku jd seyes.
Mcmne nak ubah ni, kang kalo aku senyum meleret, ader kate aku syok sendiri.
Kalo aku sengeh sgt, kang kantoi ler aku ngah syok layan internet.
Arghhh, rase x nak pedulikan je ape org coment, but! this is chances utk berubah ke arah kebaikan.
As long as, orang ckp bnda yg buleh buat aku berubah for the better, aku accept, without kompromi.
But tang muke seyes tu, aku mmg x leh elak. Family aku ckp, al maklum keturunan pirates, cis! bugis ler tuh. Muke mmg garang, penat belayar gamaknyer.
Tp tu bugis zaman dulu, takkan kot bugis campuran da masuk keturunan ke berapa belas ni masih seyes?
Persoal atau Persoalan, ini mmg selalu aku pikirkan. Eh!!! tp mcm buang mase je nak pikir, berubah je ler terus. Belajar buat muke kool je kot. Mcmne ek? *garu pale jap*
Hmm, okey-okey, aku senyum je ler ek.
Even time taip ni pun. SENYUMMMMMMMM meleret x?
Sebaik sume org x de, sebaik dorg x nampak. okey-okey.
Nak practice SENYUMMMMMMMMM
Mane tau kang, dapat compliment
MANIS JEr Nina arini.
okey new target for today.
Tguuuuu.

Mode: Jom SENYUMMMMMM meleret-leret.

The Contest | Movie Ticket

Just to share
Cara paling mudah nak dapat tiket wayang pree.
Just join contest kat blog ni Peraduan
Dulu slalu aku join, mmg mudah sgt nak menang.
Plus dpt tgk pre lg.
Then korg join ler.
Sume movie ade, mat saleh maupun melayu.
Korg layan la ek.
Aku da puas join dulu, skang je da x larat nak join.
Kadang-kadang bukan takat tiket pree, dpt gak gift.
hehheeee
sila join ler ek.


The Baju | Scha-Sempoi


The Pengantin Gojes | Scha


Wow! Sempoi abes baju scha!
Tapi still gojes.
Jarang kot, wanita out there yg suke baju sempoi-sempoi gini.
But scha came with different look.
And i like it very much.
No need heavy beading-No need li-lap li-lap.
Yang penting u must confident-during ur big day!
Pakai ler ape pun, but u must be confident and how cheap or how sempoi ur dress.
U must know u can be gojes.
*Petua yang sempoi*
Ahaks!
the link |  laman gossip

Colour and Women

06 May 2012