09 December 2012

Ordinary Sunday

I wake up in the morning, got surprise with my osemate "orang da balik!!!" And yes its u! Surprise me, bangun sbb bunyi kat dapur rupenye osemate balik awal. Her tarian malaysia, is bad! Her claimed. Sigh. Best event, bad management, her opismate summarized it! Okey. But then his gave me nasi lemak. Syukur, btol pesan org tua, bgn pg, rezeki tu ada. Totally true!!! Event ayam pun tau cari rezeki early in the morning. Then i got my free bekpes ( thanks osemate) brupppppp kenyang. But i try eating to slowly, kate org rezeki mmg depan mata tapi gelojoh tu mintak di jauhkan yer.

So sunday, mulut mengomel just keep saying, busan la! Haippp pity me, its not about boring its just because i dunno what to do. Then i tgk you tube drama bimbi and bonnie. About muke cantik tp not so clever. Paham-paham. And yea, i peminat drama melayu. So layan je. Abes drama, i mula nak ckp, b_san, but i motivate myself first! Be rajen. Everythig is fun! Yes, i do it. Kemas bilik, basuh baju, lipat kain, and skang landing bace buku.

Oh ya this is ordinary sunday but it doesnt mean that b_san! Hahaa

Ok frens lets fullest ur sunday, dont expect for extra ordinary sunday, just hope it gonna be ur ordinary sunday. Rajen dan rehat. Its will be work for saving ur energy for fighting monday blues! Be heppi!

The rajen + rehat day | Ahad | nina mazuin

Heppi yah!

07 December 2012

5 Perkara Yang Perlu Kita Renungkan

Konsep Tudung Islamik



as a good reminder for myself!!!
and as a good reminder for hawa out there!!!
wear tudung properly yeah.

the tudung ethic | nina mazuin

Ungu feat. Andien - Saat Bahagia

Super cool song lets sing and dance with your loved ones.

ok, i want take his hands and danceeeeeee!!!!



Ungu feat. Andien - Saat Bahagia


saat bahagiaku duduk berdua denganmu
hanyalah bersamamu hmmm
mungkin aku terlanjur
tak sanggup jauh dari dirimu
ku ingin engkau selalu

tuk jadi milikku
ku ingin engkau mampu
ku ingin engkau selalu bisa
temani diriku sampai akhir hayatmu
meskipun itu hanya terucap
dari mulutmu oooh dari dirimu
yang terlanjur mampu bahagiakan aku
hingga ujung waktu selalu

seribu jalan pun ku nanti
bila berdua dengan dirimu melangkah bersamamu
ku yakin tak ada satu pun
yang mampu merubah rasaku untukmu
ku ingin engkau selalu

tuk jadi milikku
ku ingin engkau mampu
ku ingin engkau selalu bisa
temani diriku sampai akhir hayatmu
meskipun itu hanya terucap
dari mulutmu oooh dari dirimu
yang terlanjur mampu bahagiakan aku
hingga ujung waktu selalu

mungkin aku terlanjur
tak sanggup jauh dari dirimu
ku ingin engkau selalu

jadikan aku
ku ingin engkau mampu
ku ingin engkau selalu bisa
temani diriku sampai akhir hayatmu
meskipun itu hanya terucap
dari mulutmu oooh dari dirimu
yang terlanjur mampu bahagiakan aku
hingga ujung waktu selalu

06 December 2012

Yuna cakap Perak

Ate duk sibuk duk send tweet ngate dia, hah amik trus keluor loghat perak yuna. Hehehe sebaik teman paham bebenor almaklum, teman pun anak org perak. Cume yg tak bestnye, org ni pun x abes mengata dia. Mengata la gamaknye, kalo x, xkan yuna tweet mcmtuh. Haishhh manusia manusia. Sampe jadi yong ler yuna membalasnye. Apeapepun steady yuna.

The yong | Yuna

Target | habiskan bace buku albukhary

Target da setup, estimate akan abes kan end of this week. Bermakna weekend bace buku! Chayok! Albukhary's son makes me impressed with his history. Pelbagai yg da reveal. Menarik.

Cume kalo aku da start google-ing or you tube-ing, riso aku jd malas nak bace buku. Ayoooo ler anak melayu, malas. Baik-baik tak malas. Cume baru perasan this weekend bukan kena bace buku je, tp kna siapkan album. Ini tugas paling tertangguh for this year. Sigh.

So wake up myself there is no boring weekend for this weekend.

The rajen | Nina Mazuin



NANA, PIPAH and Telipok

I miss my frens badly!
Best dedicate to NANAN + PIPAH
Seems almost a decade not laughing-laughing together.
Seems i grown up my maturity without lawak bodoh lately.
Being to ladies but not so-so.
Still can laughing even just read old school comment in FB.
Yes, im totally miss them.
Even sms, fb and wasap not work effectively for this time.
Ayak, how?
Maybe rindu tinggal rindu.
Our life full of comitment right now, Nanan with her cute tummy because the cute baby inside. Pipah, with her life. I have no idea bout her.

and i, with my telipok life. ayakkkkkkk,

frens, to be honest never a day i forget our memories. just i have PR problems. ayoooooo.

05 December 2012

Disket berguna lagi ker?

Disket? Ayoooo zaman bila ni nak gune disket bagai. Even kalo korg buat collection disket pun sure jiran sebelah rumah bleh gelakkan korg. Ini zaman nano technology bro. Everything became smaller. Ini kan plak disket. Storage pun kecik! Hahaaa

Ok paling tak boleh blah, kalo gune disket, sure dia lambat btol nk saving, siap bleh dgr bunyi data di simpan.

Tapi! Korang jgn lupa, disket ni ade kegunaan yg hebat sampai kini! Nak tau ape? Jengggg jenggg jenggg

"Icon save di microsoft office"

Hahaha so moral of the story, jgn nak advance teknologi sgt!

28 November 2012

Ultra Protection Tumbuk Sambal



Karenah makcik ni:
korg tgk pun korg da tau makcik stylo ni buat ape kan?
Super ultra protection during tumbuk sambal belacan!

Karenah aku:
Dulu masa aku kecik-kecik, abang aku suke la kan propa ckp aku tumbuk sambal belacan paling sedap. dan aku? korg ingt aku suke ker? Nope, aku mengeluh! why? sebab dia aku takut kena cili time tumbuk sambal. dan aku rase kerja yang memerlukan sepenuh motivasi dalaman ini, menyebabkan aku akan tumbuk sambal sambil gune pinggan transperant mak kesayangan. Even until now kalo rase tetibe nak tumbuk sambal aku akan pandang tempat letak pinggan cari pinggan transperant. i dont care what people talking-talking about me. Janji aku tumbuk sambal. dan aku tumbuk sambal mmg sedap, lebih-lebih lagi kalo sambal peberet aku "cili merah max+cili ape minimum+air asam jawa" leleh, ok.

Penangan FB

Salam

FB? kalo anak buah aku yang kecik umur 7 thn pun tau, xkan korg xtau kan. hehehe. ok simple aku just bagi pandangan penangan FB masa kini, bukan takat kepada seorang perdana menteri mahupun budak sekolah, tapi bleh bagi penangan pada yang bakal lahir. Mana tak nyer, kadang-kadang orang share gambar baby yg dorg scan, ni mcm mama wanabe ler. Wah! ekceli xde salahnye nak share. yer aku paham korg terlalu gembira. dan aku x ckp salah pn. just nak mention, ini "Penangan FB"
Macam yang kat bawah ni. hehehehe


Hah! x terbayangkan kalo dlm telur ader lappy dan table mcmtuh. hehehehe



30 May 2012

The Malaysian Standard Time

Skang kol bape?
Da masuk waktu ker?

Ini ler persoalan aku setiap hari.
Dan paling kelakar, sume jam aku lain-lain masa.
Tak standard,
Ada yg ikut tv3, ade yg ikut jam astro.
Dan disebabkan aku da dpt info dr training, penentuan arah kiblat.
So nak sharing kat korang, standard time yang betul.
Ini pn aku tau, sebab tuan haji yg bg talk tu yg bg info.
Nak tau masa standard Malaysia, dia suh check kat SIRIM.
Dan aku da jumpa, website tuh, dan nak korang sama-sama, check gak jam korang.
Link website SIRIM tu kat sini:-

The Malaysian Standard Time

So korang, da tgk website ni, sila betulkan jam korang ek.
bak kata aku, sila calibrate jam anda.
 

10 May 2012

My Princess | Emma

my beloved Adik | EMMA
really love her so much
very beautiful person in life


the picture | capture | with fully of kasih sayang+ketawa
the Nina Mazuin | sayang | Emma

The Sultan & Permaisuri

The sultan smile, when the Permaisuri, hugs him.
 

.The  Sultan | Love | The Permaisuri.



from || Permaisuri Oxygentaro

09 May 2012

Hello Workaholic, sangat!

Okey, The oxygen have to| must to| confirm to do--> the kerja until finish today!
So lets be workhaholic sangat, babeh.
The Oxygentaro | become busy, rite now!!!
Do the work so semangatly, like u work for RM1million salary,
Eventhough the reality is RM(myself sendiri tau),
Just do the work with nawaitu for ALLAH.

.the | dream-reality | of myself.
 

The | Kerberkatan | Must have!

The Aura | Bright

the Aura is come so brightly

the Sayang from beloved ones


 .The sayang come so lovely | Nina Mazuin | Love u so much!.



08 May 2012

The Felda People | Sawit Runtuh

Peribahasa zaman Hang Jebat
"Sunguh bertuah, si Tuah dapat Durian Runtuh dari sultan"

Peribahasa zaman millinieum
"Sunguh bertuah, org felda dapat Sawit Runtuh"

Rasenye, peribahasa pun kena revise ler.
Durian Runtuh da mcm x brape nak runtuh, tp sawit runtuh, mmg rase nak beli tanah sawit je skang.
Untung ler org felda.
Tapi dorg pn da berusaha keras.
Yang aku ckp, sbb aku pnah ada pengalaman kerja*latihan industri je pun* ngan felda.
Lagipun, korg takyah jeles, kalo dulu-dulu pun belum tentu korg nak jd peneroka felda.

Ape-ape pn tahniah dapat Sawit Runtuh.

Bukan mudah nak dapat RM15K tuh!!!

Untung sabut timbul | Untung Peneroka Felda pun timbul, sebab ada Fruit Empty Bunch! sabut jugak tuh!

.The | Sawit | Runtuh.

House Warming-Up

Setengah hari house warming, umah senior opis ni.
Best gak tgk umah baru ni.
Terasa-rasa nak beli.

07 May 2012

Setelah 20years.old

So suprisingly,
My old-old-old friend during at Kg. Semarak-darjah 1 Hijau, just message me.

"Nina, kat ne skang"

Just starting with simple question, and answering with simple answer.
kami terus borak, setelah over 20years, kami x borak mcmni.

Peliks? Memang peliks.
Sebab kami penah duduk satu kampung | Semarak, sekolah | 1 Hijau, dan penah g skolah same, buat keje sekolah same, tp once kami grow up terus x tegur sangat.
sebab dunia kami, da beza sket after darjah satu.
but masih bertegur. aku pn tau ler serba sket pasal dia.
Just yg buat aku rase dia x tau hal aku, sebab aku a little noti during school-ing.
kawan pn ngan dunia yg aku suke jer.
but years ago, dia kawen dulu.
then skang ader anak da pun.
and now!
after 20 years old,
we had great chit-chat.
Nyata, dia ingat aku lagi.
dan dia ckp, dia x lupa aku pn.
oh my old friend | im still feeling that we in darjah 1 Hijau.
So sweet memory!!!

The | friends | Chitchat

A marriage


Lepas je akad - Aku terima nikah....
dan bersahut - Sah! Sah! Sah!

Aku terus berdup-dap.

Eh, ko sedia ke ni?
Sedia!
Ringkas tp padat.
Aku tanya aku sendiri jawab.

Cume, aku just terpikir how to manage my life rite now.
Persoalan betul time tuh.

Dalam masa yg same teringat kat dia the | hubby.
cewah.
oh, dia pasti paham ape aku tgh pikir.
then aku kool sket pas nikah tuh.

siap posing-posing sakan.

then persoalan tu come up lg hari ni.

Ko da pikir nak manage 

Learn how to relax

Super Tiring?

Let do this,
 


 Selamat Relax

Fuhh Penat!

fuhhhhh-penat!
baru pas makan.
penat btol arini.
rase tak terlayan nak tulis blog.
tp tulis gak sebab nak meluahkan perasaan kat sini.
secara langsung, rase release sket penat ni.
*hehehe ye ler tuh.
rase nak sambung buat analisis, tp kalo da penat gini.
mmg layan blog + tengok tv je yg mampu.
jom rest | layan tv+blog.walking.

.the | Nina Mazuin | super tired.

Ayat Seribu Dinar

Berdoa kepada yang satu ALLAH s.w.t


Terjemahan: "Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan menjadikan untuknya jalan keluar (dari masalah hidup). Dan memberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Dia akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan perkara yang dikehendaki-Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu". (al-Talaq:2-3)

 usaha | doa | tawakal

.the | Nina Mazuin | love it.

The Face | of Monday

Just see, you can desribe what is monday.
The | Nina Mazuin | Today

The Face | Serious?


The Dialog | Begin
Teguran pertama: Nina relaks ar, jangan serious sangat
Dalam hati aku: Aku ngah fokus ni buat blog+re-design blog.
Teguran kedua: Eh seyes je Zureena?
Aku: Tak ler, sy tgh layan internet tu yg diam je.

Sebenarnya:
Aku ni part fokus kat sesuatu benda muke aku, mmg kalah programer buat keje, dan kalah engineer kat Nasa buat keje. Aku pun x paham nape, tiap kali bila aku fokus kat sesuatu benda tu, muke aku jadi seyes. Eventhough, benda yg aku tgh buat tu, ader ler bnda yg happy.
Hahaha, mmg the | coment-coment  gini yang aku selalu dpat.
Baik time study, time kat umah, time kat keje dan time kat mane-mane je. bila fokus, muke aku jd seyes.
Mcmne nak ubah ni, kang kalo aku senyum meleret, ader kate aku syok sendiri.
Kalo aku sengeh sgt, kang kantoi ler aku ngah syok layan internet.
Arghhh, rase x nak pedulikan je ape org coment, but! this is chances utk berubah ke arah kebaikan.
As long as, orang ckp bnda yg buleh buat aku berubah for the better, aku accept, without kompromi.
But tang muke seyes tu, aku mmg x leh elak. Family aku ckp, al maklum keturunan pirates, cis! bugis ler tuh. Muke mmg garang, penat belayar gamaknyer.
Tp tu bugis zaman dulu, takkan kot bugis campuran da masuk keturunan ke berapa belas ni masih seyes?
Persoal atau Persoalan, ini mmg selalu aku pikirkan. Eh!!! tp mcm buang mase je nak pikir, berubah je ler terus. Belajar buat muke kool je kot. Mcmne ek? *garu pale jap*
Hmm, okey-okey, aku senyum je ler ek.
Even time taip ni pun. SENYUMMMMMMMM meleret x?
Sebaik sume org x de, sebaik dorg x nampak. okey-okey.
Nak practice SENYUMMMMMMMMM
Mane tau kang, dapat compliment
MANIS JEr Nina arini.
okey new target for today.
Tguuuuu.

Mode: Jom SENYUMMMMMM meleret-leret.

The Contest | Movie Ticket

Just to share
Cara paling mudah nak dapat tiket wayang pree.
Just join contest kat blog ni Peraduan
Dulu slalu aku join, mmg mudah sgt nak menang.
Plus dpt tgk pre lg.
Then korg join ler.
Sume movie ade, mat saleh maupun melayu.
Korg layan la ek.
Aku da puas join dulu, skang je da x larat nak join.
Kadang-kadang bukan takat tiket pree, dpt gak gift.
hehheeee
sila join ler ek.


The Baju | Scha-Sempoi


The Pengantin Gojes | Scha


Wow! Sempoi abes baju scha!
Tapi still gojes.
Jarang kot, wanita out there yg suke baju sempoi-sempoi gini.
But scha came with different look.
And i like it very much.
No need heavy beading-No need li-lap li-lap.
Yang penting u must confident-during ur big day!
Pakai ler ape pun, but u must be confident and how cheap or how sempoi ur dress.
U must know u can be gojes.
*Petua yang sempoi*
Ahaks!
the link |  laman gossip

Colour and Women

06 May 2012

20 April 2012

Hey friday, im in love!

Semalam khamis
tp aku sudah suke tgk cter

Friday!
ehhh

Full title: Friday, Im in love
Motif tgk sampai abes: Kelakor tgk Qi berlakon, soooo Awang!
Motif lain: Awang ader group yg ramai, dan sgt bersatu hati <konon sgt>
                  whatever.
Plot cter: Actually, quite busan, but kan awang ader ramai kawan? so banyak ragam.
Dialog urban dorg: Dowh, aneh-aneh <ni yg aku pasan>
Kesudahan: Cter ni berepisod plak, so sure more than 10 episode, the drama is. <cpt ler abes>
Harapan: Awang sila poyokan lakonan anda. hahha
Sisipan:
Awang dan rakan-(rakan muda) dlm Friday, Im in Love!
 Sisipan yang hanya sisipan:


MC D jua hari ni

hari ni lunch mcd.
MEK D.
glamer abes makanan ni.
aku x tunggu pn Mc Value Lunch tuh.
Mode: banyak duit ko.
Realiti: Kena cepat. hehe









31 March 2012

Che'gu Nina

Kalo dulu saya seorang pelajar, kini saya seorang pengajar.
Bila aku tenung balik, benda ni, bg impak yg besar pada aku.

Tanggungjawab.

Selalu terdetik dalam hati aku, oh senang je. kalo buat mcmni, da tentu dapat mcmni, xdpt macamtuh.
-ini ayat aku masa jd seorang anak murid. statement ni terjadi bila aku "think out the box" time jawab soklan.

But now! as a teacher, aku kena gerakkan minda dorg supaya ade minat dan daya saing yang tinggi time study. ternyata its not simple task. aku kna motivate kan dorg. aku kna tunjukkan jalan. time dorg buat salah, aku kna betulkan, kna buat dorg paham nape dorg belajar.

Setelah hampir empat bulan di bumi borneo ni, aku mengajar dan belajar, aku just nak ucapkan, Alhamdulillah, rezeki ni mengajar aku erti sebuah kehidupan dalam mencari keberkatan.



Tulis



Assalamualaikum.

Lama tak menulis, sbb takde mase yang sesuai nak tulis.
sekarang ni masa yang sangat-sangat sesuai.
sebab mood tgh baik, idea tgh ade.

=)

19 March 2012

Lama btol tak update!

Eh eh lame btol aku tak update blog!

Kadang-kadang terlupa terus yg aku ade blog!

Kalo aku ckp yg aku bz, mmg mcm kalahkan pemimpin besar plak. Tp tu ler hakikatnya. Bz.

Oh pas ni nak update je ape yg perlu.